Na 16 jaar praktijkervaring met vioollessen zowel aan kinderen als volwassenen heb ik een succesvolle leermethode ontwikkeld. Dit is wat u kunt verwachten:

Muzikaliteit ontwikkelen

In de lessen zal veel aandacht zijn voor de ontwikkeling van ritme, melodie en het trainen van het gehoor. Je zou kunnen zeggen dat dit de drie belangrijkste basis ingrediënten zijn van muzikaliteit, gevoel voor muziek. Daarom vind ik het zeer belangrijk om hier veel aan te werken in de lessen.

Ontspanning in het lichaam is zeer belangrijk bij het vioolspelen. Ik vind het heel belangrijk dat een leerling zich op zijn gemak voelt en zich kan ontspannen in de les. Daarom neem ik ook vaak even tijd met de leerling om ontspanningsoefeningen te doen zoals losgooien van de armen en het bovenlichaam. Ook tijdens het spelen blijf ik er goed op letten of er geen onnodige spanningen en blokkades ontstaan bij de leerling.

De inspiratie en liefde voor muziek

Deze zal worden gestimuleerd in de lessen. Ik zal altijd kijken naar wat er qua stukken goed past bij de leerling en dat kunnen licht/romantische klassieke stukken zijn maar ook bijvoorbeeld Disney tunes en andere volks en lichte muziekstijlen.

Naast leuke en mooie stukken zal er ook altijd ruimte in de lessen zijn de technische facetten van het vioolspel. Etude materiaal en boeken met oefeningen horen ook bij het leren vioolspelen. Soms is dit saai en moeilijk maar er zijn ook leuke etudes en oefeningen.

Motoriek en coördinatie tussen links en recht

De viool is een uitermate geschikte instrument keuze om het motorische vermogen en het coördinatiegevoel tussen links en rechts te trainen. 

Dit laatste komt door het feit dat je bij het vioolspelen met je rechter en linker arm/hand totaal andere bewegingen maakt. Het leren vioolspelen vergt hierdoor veel geduld en oefening en ik zal hier veel aandacht aan besteden tijdens de vioolles.

Het ontwikkelen van concentratie-vermogen wordt ook  bevorderd bij leren vioolspelen. Hier zal ik op speelse en op een ontspannen wijze aan werken met de leerling.

Tijdens de lessen staat voorop dat er met plezier en passie met de leerlingen gewerkt wordt in een prettige en ontspannen werksfeer. 

Ik verwacht wel echt inzet van de leerling zodat we echt verder kunnen komen in de lessen. Iedere dag even aandacht voor het instrument is niet overbodig bij een instrument als de viool.


Je zou kunnen zeggen dat dit de drie belangrijkste basis ingrediënten zijn van muzikaliteit, gevoel voor muziek. Daarom vind ik het zeer belangrijk om hier veel aan te werken in de lessen.

Gratis Proefles: wat u kunt verwachten

We gaan het instrument verkennen. Het aanleggen van de viool en de stok even vasthouden komt aan bod.

Ik ga u alle basis informatie geven over de viool zoals bijvoorbeeld de namen van de snaren en we gaan natuurlijk ook wat klanken uit het instrument halen op deze eerste les.Verder mag u mij over alle zaken die met vioolles en de viool te maken hebben vragen stellen van vragen over lesmateriaal zoals methodes en cd-boeken tot het gebruik van hars voor de strijkstok.

Voor kleine kinderen zal ik, afhankelijk van het kind, eerst auditief werken in de lessen, dus zonder notenschrift. Dit betekend veel voor en naspelen. Alles op het gehoor zodat het kind zich eerst echt op het bespelen van de viool kan concentreren en zich later pas met het noten lezen bezig hoeft te houden.

Vraag nu een gratis proefles aan!

 

#preFooter { display: none; }